Лявоцентристкото правителство на Швеция, водено от социалдемократите, изглежда има минимално предимство

...
Лявоцентристкото правителство на Швеция, водено от социалдемократите, изглежда има минимално предимство
Коментари Харесай

Управляващите в Швеция с крехка преднина на изборите

Лявоцентристкото държавно управление на Швеция, водено от социалдемократите, изглежда има минимално преимущество на парламентарните избори, проведени в неделя.

Това сподели екзитпол, представен от Politico.

Лявоцентристкият блок от социалдемократи, лявата партия, центристката партия и зелените си е обезпечил 176 места в 349-местния парламент. Четирипартийната дясна група - в това число Шведските демократи - е спечелила 173 места.

Ако този резултат бъде доказан от предварителните резултати, предстоящи по-късно в неделя, водачът на социалдемократите Магдалена Андершон ще продължи да бъде министър-председател.

В момента тече преброяването на гласовете, откакто изборните секции затвориха в 20 часа локално време.

В предизборната си акция социалдемократите дадоха обещание възстановяване на успеваемостта на обществената страна, повече възобновими енергийни източници и битка с престъпността.

Основният противник на социалдемократите - консервативната Умерена съдружна партия с водач Улф Кристершон, дават обещание понижаване на налозите, по-добро обучение, повече нуклеарна сила и по-резултатно справяне с незаконните банди.

В бъдещия парламент за съставянето на парламент социалдемократите на Андершон ще разчитат на поддръжката на Партията на зелените, на някогашните комунисти от Лявата партия и на Партията на центъра.

Последните две политически сили обаче имат съществени различия между тях и не желаят да влизат в директно съдействие.

Традиционната десница в лицето на Умерената съдружна партия е подготвена да ръководи дружно с " Либералите ", Християндемократическата партия и даже с косвената поддръжка на крайнодясната групировка " Шведски демократи ".

Партиите би трябвало да получат минимум 4 % от подадените гласове, с цел да влязат в 349-местния еднокамарен парламент - Риксдаг. Изборната система е пропорционална.

Бъдещият министър-председател ще би трябвало да приключи процеса по взаимното участие в НАТО на Швеция и прилежащата ѝ Финландия.

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а по-късно и социалдемократите, които в предишното бяха срещу участие в НАТО, трансформираха позицията си.

Така в средата на май стана допустимо подаването на поръчка за участие. Тази тематика дълго време бе разграничителна линия в Швеция, само че през днешния ден по нея има необятен консенсус. Против са само Партията на зелените и някогашните комунисти, които през днешния ден са част от Лявата партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР